Полиција саставни дио народа, њој се вјерује

04.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је Дан полиције Српске – 4. април, и поручио да је захвалан за све што су овдашње “плаве униформе” учиниле на плану очувања мира, сигурности и уставног поретка Републике.

“Полиција је саставни дио овог народа и њој се вјерује”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након централне свечаности поводом обиљежавања Дана полиције – 4. априла.

Он је рекао да Полиција Српске има народни карактер, те да је створена да чува мир, а не води рат.
“Али, наша полиција је ту да обезбиједи територијални суверенитет Српске од било каквих настојања да се он угрози. Дакле, припремамо се за мир, те желимо јаку полицију која дјелује у складу са законом и треба да буде у функцији народа”, рекао је Додик.

Он је истакао да се, поред потребе за унапређењем материјалног стања и опремања, Полицији мора вратити значајнија улога у друштвеним и правним пословима, те да та улога не може да буде понижавајућа од стране тужилаштава.

Додик је нагласио да ће се на том плану радити на измјени закона који ће то обезбиједити.

“Не да полиција злоупотребљава овлаштења, већ да више буде у функцији борбе против криминала. Такође, не да буде на страни неодлучних или лоших тужилаца, међу којима има оних који ништа не раде”, рекао је Додик.

Он је рекао да ће бити настављена институционална и материјална подршка Полицији, уз намјеру да буде што обученија и опремљенија ради очувања стабилности и мира на овим просторима.

“Српска је данас безбједносно једна од најстабилнијих територијалних цјелина на овом простору. У Српској је битно сузбијен општи криминалитет, нема организованих банди и ако се појаве биће елиминисане”, рекао је Додик.

Он је рекао да је поносан што су градови Српске све безбједнији након што су Република и њени органи имали снаге да се обрачунају с наведеним криминалним бандама.

“Данас тога нема. Постоје криминалци појединци или мале групе, али се они брзо елиминишу”, рекао је Додик.

Он је констатовао да је Српска показала способност да опреми, обучи и организује полицију на начин да она није пријетња никоме.

“Она испуњава наша очекивања да може да изврши своје законом предвиђене обавезе”, рекао је Додик и додао да је поносан што Полицију чине и припадници других народа.

Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган Министарства унутрашњих послова.

Додик је изјавио да је зарад безбједности на овом простору важно вратити образовни карактер Министарству унутрашњих послова Српске, о чему свједочи и најављено формирање средње школе МУП-а.

Он је навео да Република Српска жели да се у тој и другим образовним установама школују професионалци у полицији који би требало да буду и патриоте.

“Желимо то на једнак начин како се то ради у другим земљама, па и западним. Дакле, треба да имамо и Полицијску академију и средњу школу МУП-а”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да Република Српска на то има право и према Уставу, те је подсјетио на некадашњег ресорног министра Драгана Лукача који је стално захтијевао да опремање полиције буде највиши приоритет иако су се тада морале радити и друге битне ствари попут изградње путева, болница, школа.

“А онда дође он (Лукач) и каже – ја не излазим одавде док то не ријешим… Тако да смо захваљујући и његовој упорности показали да можемо да изградимо све ово у Центру за обуку МУП-а у Залужанима, код Бањалуке, а на шта смо поносни”, рекао је Додик.

Он је констатовао да је центар у Залужанима изузетно опремљен, што потврђују и људи са стране који говоре да је међу најбољим у региону.

(Срна)

Подијели: