Потези Запада у вези са Косовом координисани и са предумишљајем

27.04.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Србија поштовала све споразуме са Западом, а ипак желе да јој одузму Косово и Метохију, уз заобилажење свих процедура.

Он је истакао да то потврђује актуелна ситуација у Савјету Европе.

“Само чланице УН могу да буду чланице Савјета Европе. А Косово то није, па ипак они организују гласање у том смислу. Све то представља кршење прописа, они стварају прописе како им то одговара. То само говори у прилог томе како су ти потези учињени са предумишљајем. Апсолутно сам увјерен да су те ствари координисане. На крају крајева, стране које то промовишу су исте”, рекао је Додик, те додао да је Србија била наивна.

Додик је истакао да Срби не траже савезнике који ће се само држати њихове политике.

“Ми тражимо савезника који ће да разумије и са нама ући у дијалог о нашим проблемима, а не оне који ће доносити одлуке у наким далеким канцеларијама и наметати неоснована рјешења. То неће успјети нигдје на свијету”, истакао је Додик.

Додик је указао да Запад покушава да наметне свој наратив либерализма многим земљама.

“Погледајте како су оне прошле. Наравно, они желе да њихова истина буде једна и једина, а вјерујем да у намјери да то одржите морате наћи мјесто гдје можете да покажете силу и да то чините Србима или неком другом”, рекао је Додик, додајући да је Украјина, на примјер, потпуни фијаско Запада.

Он је рекао да Запад води рат против Русије користећи украјински народ као посреднике.

“Био сам на Минхенској конференцији о безбједности 2007. године и чуо сам говор предсједника Владимира Путина. И шта је радио све године након тога, и није било пуно захтјева Западу – немојте ићи у Украјини, ми тамо не желимо НАТО, као што САД не желе никога у Канади, Мексику или на Куби. Зашто Русија не може да има исто?”, упитао је Додик.

Он је рекао да у реалности Украјинци одрађују Западу прљав посао.

“Запад подстиче рат до посљедњег Украјинца дајући милијарде. Чињеница је да је Запад изгубио способност да има правог лидера, нема никога ко може да преузме ту улогу. Са друге стране су САД искористиле и ослабиле ЕУ до те мјере да вјерујем да ће ЕУ за неколико година бити застарјела”, закључио је Додик.

Подијели: