Потврђен пријатељски однос Русије и Путина према Републици Српској

26.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је, у интервјуу за РИА Новости, да је разговор са предсједником Русије Владимиром Путином био успјешан и изразио захвалност на подршци Руске Федерације Српској.

– Разговор је био веома успјешан. Размијенили смо ставове о тренутној ситуацији у нашим односима, о регионалној и глобалној агенди. Још једном је потврђен пријатељски однос Владимира Владимировича Путина и Руске Федерације према Републици Српској. Потврдили смо да ми смо поуздани партнери и сви наши састанци су доказ о томе – рекао је Додик.

Он је додао да је веома захвалан на подршци коју Руска Федерација пружа Републици Српској, посебно на нивоу међународног права, као и да је Русија гарант имплементације Дејтонског споразума и услова који се морају испунити на нивоу Савјета безбједности УН.

Додик је навео да је предсједник Русије покушао да успостави дијалог са Западом на тему заједничке безбједности, али га нису послушали и наставили су да раде са Русијом, оно што су раније урадили са Југославијом.

– Предсједник Путин брине о својој држави и свом народу. Он је увијек био принципијелан када је раније покушавао да разговара са Западом и НАТО и успостави односе заједничке безбједности и политике. Међутим, они га нису послушали и наставили су да раде са Русијом оно што раније су радили са Југославијом – рекао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска преговара са Руском Федерацијом о пројектима реконструкције термоелектрана и набавци опреме за рад у рудницима, а о овим питањима, додао је, могло би се разговарати већ у јуну, током посјете делегације Српске Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Српска се нада почетку изградње гасовода до краја године

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се нада да ће до краја године почети изградња гасовода из правца Србије.

“Уговори између Републике Српске и `Гаспрома` о изградњи крака гасовода из Србије остају на снази. Бањалука се нада да пројекат може почети ове године, али је потребно договорити све преостале процедуре”, рекао је за РИА “Новости” Додик.

Он је објаснио да је неопходно завршити све процедуре на нивоу БиХ.

“Важно је да је процедура у току. А ми ћемо са своје стране учинити све што је потребно да обезбиједимо формално-правне услове за почетак изградње. Најважније је да остане на снази споразум између `Гаспрома` и Републике Српске. Ту се не очекују никакве измјене”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, у БиХ се ни други пројекти неће реализовати ако Српској не буде дозвољено да реализује своје пројекте.

Република Српска неће слати оружје Украјини

– Република Српска не намјерава да испоручује наоружање Украјини, рекао је данас предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је, на питање руске новинске агенције РИА “Новости” о могућности да се западно оружје послато Украјини појави на црном тржишту, укључујући Балкан, одговорио да “постоји слична опасност”.

“Видимо да одређене државе под утицајем и притиском НАТО-а шаљу оружје Украјини. Република Српска то не ради нити има такву намјеру”, нагласио је предсједник Српске.

Српска очекује испорукu руских хеликоптера “Ансат”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио да Српска очекује да буде завршена испорука руских хеликоптера “Ансат” и да је потребно разговарати новим потребе у овој области.

Додик је рекао да је Српска раније купила три руска хеликоптера, од којих су два већ испоручена Српској и да се чека трећи.

“Потребно је у том смјеру покренути нове разговоре о даљим потребама. Трећи хеликоптер је требао већ бити достављен, али због нових околности усложњене су процедуре за транспорт”, нагласио је Додик.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је у јануару 2020. године објавило одабир добављача три хеликоптера вриједности око 22 милиона евра, а као једини понуђач наведена је компанија “Руски хеликоптери”.

Ријеч је о три “Ансат” лака хеликоптера.

Подијели: