Пуцњи у колони припадника ЈНА – пуцњи у мир у БиХ

03.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је сарајевска Добровољачка улица синоним страдања младих војника бивше ЈНА, међу којима су били не само Срби, већ и припадници других нација, а не одбране Сарајева како то бошњачки политички представници деценијама представљају покушавајући грубим лажима да фалсификују историју и непобитне чињенице.

Додик је нагласио да је гнусна лаж и спекулација сарајевске чаршије да је Сарајево тада било нападнуто.

Он је подсјетио да је постојао договор да се колона ЈНА на миран начин повуче из касарне у Сарајева на територију Лукавице, данашње Источно Сарајево, те да постоје аудио-снимци команди о нападу на колону ЈНА у Добровољачкој улици, које издају ратни члан Предсједништва тзв. Републике БиХ Ејуп Ганић и командант Територијалне одбране Заим Бацковић.

Предсједник Српске је нагласио да су људи који су били у колони ЈНА, која је по договору напуштала Сарајево, нападнути и убијани без могућности да се бране, а њихова угљенисана тијела лежала су по улици.

“Пуцњи у ове младе људе, у српског свата на Башчаршији, масакри у Сијековцу, Броду… довољно говоре да су то били пуцњи у мир у БиХ и потврђују ко је желио рат у БиХ, ко су ти који су се први наоружали и спремали за рат, први повукли обарач и гађали право у мету – у мир. Жељели су муслиманску БиХ, без Срба и Хрвата, као што је желе и данас, а не нормалан живот у миру и слободи”, истакао је Додик, додавши да су муслимани ти који су све жртвовали за оружани сукоб с циљем стварања исламске државе у срцу Европе и Балкана.

Да иронија буде већа, указао је Додик, свијет и свјетски моћници остали су и глуви, и нијем, и слијепи на сва та злодјела тзв. Армије БиХ оптужујући Србе за све.

“И данас се наставља иста прича муслиманског политичког корпуса и свјетских моћника да је српски народ вјечити кривац, крив је и што постоји. Наше жртве су мање вриједне, то нису жртве, то нису убијени, злостављани, мучени, само зато што су Срби. И данас, након свега и свих наших жртава, прогона са вјековних огњишта, историја се понавља.

Умјесто оружјем желе да нас униште мирнодопским средствима. Хоће да нам узму све, имовину, шуме, језера, а на крају и Републику Српску. Зато им поручујем и данас, на дан гнусног, бруталног и кукавичког злочина над невиним младим војницима, да је Република Српска вјечна, да не дамо ни педаљ своје имовине јер је она натопљена крвљу српских хероја који су скупо платилу нашу слободу и Републику, створену у миру, одбрањену у рату”, поручио је Додик.

Он је рекао да Република Српска, њене институције и српски народ ма гдје се налазио морао да преноси истину о Одбрамбено-отаџбинском рату и да његује културу сјећања, те да је то наша дужност и обавеза.

(Срна)

Подијели: