Пуштањем Дудаковића послата порука да је дозвољено убијати Србе

27.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је одлуком Суда БиХ да одбије захтјев Тужилаштва за одређивање притвора некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, оптуженом за ратни злочин над српским цивилима, послата порука да је дозвољено убијати Србе упркос постојању бројних доказа о почињеним злочинима.

“Имате доказе, имате видео у којем каже да се побије и попали све што је српско, а још сада држи предавање Србији и како Србија треба да се понаша. Чак и то није довољно да му одреде притвор”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је ово само један у низу примјера некоректног односа БиХ према Србима, али и Србији, те подсјетио на случај уздржаног гласа БиХ када се одлучивало о пријему самопроглашеног Косова у Савјет Европе.

Додик је навео да БиХ није признала самопроглашено Косово, а гласањем није подржан територијални интегритет Србије, те упитао због чега би онда Србија гарантовала територијални интегритет БиХ.

“Радујем се томе. Ја и не мислим да БиХ треба да има територијални интегритет а да се руши територијални интегритет Србије. Њима у Сарајеву смета јака Србија под руководством /предсједника/ Александра Вучића и они би жељели оно што је Алија Изетбеговић давно рекао муслиманима: `Ми морамо да урадимо све док је Србија слаба, када Србија буде јака нема шта да тражимо`. Ето, то се дешава”, истакао је Додик.

Суд БиХ одбио је данас као неоснован приједлог Тужилаштва БиХ за укидање изречених мјера забране и одређивање притвора некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, којег оптужница терети за ратни злочин над српским цивилима.

Дудаковићу и још шеснаесторици припадника бошњачке војске суди се за стравичне злочине над српским цивилима и заробљеницима у Западној Крајини 1995. године.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Министар одбране не може да дјелује мимо колегијума

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез не може да дјелује мимо колегијума и да ниједна његова одлука нема снагу.

“У Министарству одбране имате министра, замјенике Србина и Хрвата и ако желите одлуку, онда морају да буду тројица `унутра`. Пошто нема одуке тројице већ само Хелеза, то је неважеће”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће бити позван ЕУФОР да каже да ли дјелује у складу са својом мисијом или то раде по Хелезовом налогу.

“Ако то раде по налогу Хелеза, позваћемо Русе и затражити да забране Мисију `Алтеа` у БиХ”, рекао је Додик.

(Срна)

 

Подијели: