“Путину ћу пренијети да је Дејтонски споразум снажно урушен”

22.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће руском предсједнику Владимиру Путину пренијети да је Дејтонски споразум снажно урушен, да је велико питање и да ли постоји.

Додик је нагласио да је Република Српска мора тражити пријатеље у Русији, која је гарант Дејтонског споразума.

– Русија ће се питати о томе. Очигледно да ови који покушавају да направе нешто друго од Дејтона у Сарајеву најрадије би да и нас уклоне од тога, онда би то лакше поравнали. Они би највише вољели да смо ми у некој свађи или анимозитету са Русима и да смо само препуштени Бриселу и Вашингтону – рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је увијек истицано да Русија стоји иза Дејтонског споразума и да никада ни од једног руског званичника није чуо супротну поруку.

– Разговараћу са предсједником Путином да му кажем да се тај Дејтонски споразум снажно урушио, да је велико питање да ли уопште постоји. Он постоји само као оквир за дисциплиновање других, а не за упражњавање права свих који су потписали тај споразум – рекао је Додик.

Он је истакао да не жели да Република Српска у томе буде изгубљена.

– Република Српска није ушла у Дејтонски споразум да буде изгубљена него да буде ојачана. Оно што сада запањаци рада јесте управо да се сруши – рекао је Додик за АТВ.

Додик је рекао да је видљиво да Русија савршено добро зна позицију Републике Српске и да је Дејтонски споразум значајно срушен, али да руска страна и даље стоји иза тог споразума.

– Желимо да им објаснимо, па и другим партнерима на Западу, који се дијаметрално супротно понашају, да је укидањем Дејтонског споразума неприкосновена и неупитна Република Српска и њен даљи пут. Ако се сруши Дејтонски споразум, а Запад чини највише да то сруши, морамо да имамо јасне политике послије – нагласио је Додик.

Додик је додао да су западњаци изнервирани ситуацијом у вези са Украјином, као и геополитичном ситуацијом са Русијом и Кином, те да у таквим околностима Српска мора да има пријатеље.

– Нама су се Британци показали као непријатељи и сви који данас покушавају, сједећи по Сарајеву, да кажу да имовина треба да буде одузета Републици Српској су наши непријатељи и ми њих морамо почети звати тако – рекао је Додик.

Додик је истакао да је за сутра договорен његов разговор са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

Подијели: