Рафтинг постаје значајна туристичка атракција

20.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Фочи да је она мјесто за улагање, да рафтинг посљедњих година постаје значајна туристичка атракција и да Српска, поред Бањалуке, има дестинације које треба развијати.

“Овдје постоје 34 рафтинг кампа, запошљава се 300 људи, зато смо дошли у ситуацију у којој морамо да идемо даље, а то подразумјева прије свега изградњу путне комуникације”, рекао је Додик новинарима приликом посјете представницима Удружења рафтера Дрина-Тара.

Он је навео да ће изградња пута почети након што се спроведу тендери и јавне набавке, додајући да ће се ићи ка томе да пут ове године буде направљен, те да ће то бити приступачна локација када се заврши и пут Фоча – Шћепан поље.

“Све радимо да побољшамо стандард људи и да покажемо да Република Српска и њена власт воде рачуна о свим својим просторима”, истакао је Додик.

Он је додао да је жеља и да се стабилизују прилике у Националном парку “Сутјеска”, да се изгради пут од Фоче према Гацку, а у оперативној је разради потреба градње ауто-пута од Вишеграда, поред Рудог, преко Фоче према Требињу.

“То је у приоритетима који би требало да буду урађени у наредном периоду. Свакако, ту је и пут од Фоче до Шћепан поља, на који се наслања дио везан за рафтинг”, истакао је Додик.

Он сматра да је Фоча једно од централних мјеста за улагање у Српској, те је навео да ће бити урађене студија развоја и еколошка студија да би се видјело које су службе потребне за очување природног богатства, као и да ригорозно буде кажњен свако ко угрожава природу и ремети њену конфигурацију.

“То ће урадити ресорно министарство и општина Фоча али мислим да ћемо, ако не направимо ригорозне еколошке стандарде за очување ове природе, џаба улагати и да све може пропасти. Свако у свему томе мора обавити свој дио посла”, рекао је Додик.

Он је дао подршку рафтерима за које каже да раде у доста сложеним околностима, наводећи кратку сезону за њихове активности.

“Они треба у овој сезони да зараде за инвестирање, одржавање и ми као држава морамо да имамо много више разумијевања за њих и зато смо данас овдје”, закључио је Додик.

Заједно са Додик рафтере у Фочи посјетили су министар финансија Зора Видовић и министар трговине и туризма Денис Шулић.

Подијели: