Република Српска је наш одговор и наш зов за слободом

28.04.2023.

Слобода је света српска ријеч. Прошли вијек је вијек нашег страдања, овај вијек мора да буде вијек нашег окупљања, да нам се никад овако нешто не деси. Да смо ’41. године имали Републику Српску, не бисмо доживјели Јасеновац. Зато је Република Српска и створена као наш одговор и наш зов за слободом.

Порука је ово предсједника Републике Српске Милорада Додика о Доњој Градини, гдје се сваке године обиљежавају Дани сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац.

Додик је нагласио да је српски народ у епохама страдања увијек стао пред најјаче и да је чињеница да никад није хтио да изгуби слободу, нешто што Србе одваја од других народа.

“И борим се да ме не обузме мржња, која би обиљежила сав мој живот. То није потребно, нити може на тај начин да се оживи. Побиједити мржњу у себи, очувати сјећања, свакако јесте оно што морамо да чинимо као народ. Али оно што у мени носи снагу за будућа времена јесте чињеница да они нису успјели, јер да су успјели – никога од нас не би било овдје, а хтјели су. Наставићемо да се сјећамо и памтимо”, рекао је Додик.

Додик је нагласио да се када долази у Градину увијек присјећа прича преживјелих или блиских њима о томе шта се ту дешавало. Присјећа се, како каже, и паничног страха одакле ће наићи усташе, како су га плашили у његовом Поткозарју и Козари.

“Сада имам неодољиву жељу да станем пред њих и да им кажем све што мислим о њима. Да им кажем: Побили сте нас само зато јер смо били Срби, зато што смо вјеровали у нашег Бога, зато што пишемо ћирилицом. Побили сте нас зато што смо били бољи људи од вас и нисмо вјервали да је могуће да се у неком времену створе монструми који могу то да раде”, поручио је Додик.

Видео о страдањима у Јасеновцу погледајте ОВДЈЕ.

Подијели: