Република Српска жели пуно спровођење Дејтонског споразума

18.05.2023.

Предсједник Републике Српске Миорад Додик рекао је да се слаже с изјавом Дерека Шолеа у вези са спровођењем Дејтонског мировног споразума.

“Баш као што је Дерек Шоле данас рекао да ‘САД желе пуно спровођење Дејтонског мировног споразума’, то желим и ја, као и поштовање Устава БиХ, онако како је написано”, рекао је Додик уз констатацију да се коначно слаже с изјавом једног америчког званичника.

Такође, како је додао, слаже се и с тим да снагу Америке треба да осјете сви који крше Дејтонски споразум и да вјерује да ће ту снагу да осјети прво Мајкл Марфи, који овдjе, како каже, испољава личне фрустрације.

“БиХ може да опстане баш онако како је написано у Дејтонском споразуму и Уставу, а не на начин како то тумаче поједини амбасадори, па био он и амерички. Слажем се и са Шолеовом констатацијом да је за многе у америчкој администрацији приступ западном Балкану ствар личног јер је јасно да се ради о генерацији службеника који су своју каријеру изградили на разбијању Југославије”, рекао је предсједник Српске.

Што се тиче Шолеове приче о етнонационализму, закључио је Додик, то није одржива квалификација јер су народи у БиХ, подсјетио је, уставна категорија и на тој конститутивности народа заснован је Дејтонски мировни споразум.

Подијели: