Резолуција о Сребреници ће додатно хомогенизовати наш народ

12.04.2024.

Цјелокупна припрема резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама већ негативно утиче на стање у Босни и Херцеговини и сигурно није усмјерена ка повећавању степена повјерења међу народима, него ка њиховој још већој подјели, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за Грчку националну телевизију ЕРТ.

– Муслиманска страна у БиХ је покренула ову иницијативу без сагласности других органа у БиХ, што је рушење свих оквира. Појављивање Њемачке видимо као начин да она опере своју историју, која је геноцидна, а што се тиче догађаја у Сребреници, не постоји консензус да је био геноцид, то је усмјерено на потребе Американаца да оперу своје бомбардовање – наводи Додик.

Он сматра да ће то само додатно “пољуљати” одонсе у БиХ, те да не види начин да као таква она настави с функционисањем.

– Позивам све наше пријатеље, па и Грчку, да не упадну у замку једног спекулативног процеса, који је спонзорисан од стране Њемачке и западних земаља. Срби нису направили геноцид и не прихватају такве одлуке – истиче Додик.

Наводи да је немогуће живјети живот помирења или суживота, а да вас стално оптужују за разне догађаје, као што је овај у Сребреници.

– Ми смо се у БиХ подијелили, она је подијељено друштво. БиХ никад није показала способност да сама живи. Наше је да обезбиједимо нашу аутономију, по питању самосталности Српске, коју треба да изградимо. Догађај у УН ће само додатно хомогенизовати наш народ по том питању – закључује Додик.

Додик је истакао да је БиХ свих 30 година постојања експеримент међународног фактора, те да она никада није била жељена земља народа који живе на том простору.

“Нисам сигуран да постоји потенцијал за сукоб, све ове ствари треба рјешавати политичким путем. Једино рјешење је да се направи оно што је реално могуће – Срби и Бошњаци не могу да живе заједно и то је оно што је једино тачно – истиче Додик.

Такође, у интервјуу за грчку националну телевизију ЕРТ Додик је истакао да онај ко жели дугорочну стабилизацију на Балкану, подржаће процес мирног распада БиХ.

– Они којима је до дугорочних стабилизација прилика на овим просторима, они ће подржати процес мирног распада БиХ. И обрнуто, они који су за дугорочну дестабилизацију, они подржавају немогући експеримент који се зове БиХ – истакао је Додик.

Додик се дотакао и наводног руског утицаја на Балкану.

– То је пропаганда измишљена од западних земаља, прије свих САД, Велике Британије и Њемачке, које су се увукле у сукоб с Русијом преко Украјине. САД спонзоришу продужетак тог рата и огроман број страдања у тој земљи. Они кажу да Косово може бити самостална држава и зато Албанци имају право на своју државу, а када смо ми у питању, кажу да ћутимо и будемо тамо. Малигни утицај нема Русија, већ управо те земље – нагласио је Додик.

Додик је поновио да се недавно састао с руским предсједником Владимиром Путином и да он успјешно брани интересе Русије и њеног народа.

– Путину није  лако, јер и он сматра да је то све исти народ. А што се тиче БиХ, поштоваће сваки договор три народа. Русија је сувише мало присутна на Балкану – нагласио је Додик.

Подијели: