Русија је упозоравала, нису је слушали

16.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска наставља да сарађује с Русијом јер, како наводи, има право да води своју аутентичну политику, и поред притисака.

“Ми желимо да сарађујемо с Русијом, нисмо од оних који су прекинули сарадњу јер неки други воде рат против ње. Политика подаништва коју тражи Запад, у смислу санкција и прекида сарадње, је са наше стране одбачена”, навео је за РТ Додик и истиче да се радује могућности сусрета с предсједником Русије Владимиром Путином с којим је у плану разговор о сарадњи по свим питањима.

Истиче да је на Западу устаљено мишљење “ако ниси са нама, онда си против нас”, то јест “ако ниси са нама против Русије, онда си против нас”.

Додик подсјећа да је Русија упозоравала Запад да има одређене страхове и виђења угрожавања њене позиције, али да је нису слушали, нису жељели никакав дијалог.

“Русија је прије почетка специјалне војне операције понудила Западу документ који се бавио безбједношћу, а на то нико није реаговао. То је обична ароганција Запада, који одбацује мишљења других и спроводи своје политике које су по правилу излобиране или мотивисане стратешким дугорочним интересима, као што је случај с Русијом. Украјина је само колатерал у коме они нешто покушавају да придобију на емоције. У суштини су то несагледиви и неограничени ресурси које Русија има и овладавање њима је главни циљ Запада”, додаје Додик.

Наводи да Република Српска није дозволила да БиХ формализује санкције против Русије и да због тога трпи озбиљан притисак и суочава се са додатним компликовањем већ сложене политичке и економске ситуације.

Када је ријеч о самосталности, Додик каже да Република Српска од Босне и Херцеговине нема никаквих добробити ових 28 година након Дејтона, већ само политичко насиље које спроводе високи представници који је требало да буду овдје неколико година након грађанског рата који се завршио 1995. године.

“Они су остали и даље, рехабилитују своју позицију, да опет нешто намећу. Ту нема ни Русије као фактора који је био у Вијећу за имплементацију мира, које не постоји ни у Дејтонском споразуму, али је узео за право да одлучује о кључним одлукама у БиХ. Сад су тамо остале само западне силе и полтрони који око њих трче, који желе да подрже такво понашање Запада, који је одавно одустао од приче да се поштује међународно право”, напомиње Додик.

 

Упозорава да Босна и Херцеговина где год може зауставља Републику Српску на међународном плану. Српска и данас поштује Дејтонски мировни споразум и спремна је да поштује Устав БиХ, али се поставља питање да ли је то уопште корисно.
“Зашто ми да поштујемо нешто што пропада, и покушамо да бранимо а успут нас окривљују да ми рушимо то што пропада? Рат није никаква врста опције, не правимо припреме за такву врсту приче. Дајте нам прилику да живимо у земљи у којој се Устав, такав какав је, поштује. Ако нећете, онда ћемо ми једног дана заиста морати да донесемо одлуку да нисмо више у БиХ. Ако, рецимо, кажу да тај неки Шмит, кога Савет безбедности није именовао за високог представника, намеће законе по федерацији, може му пасти на памет да наметне нешто за РС. Ако покуша да наметне нешто за имовину, то је, рецимо, дан у коме би могла да се донесе одлука о самосталности Републике. Ако вам узму имовину, онда је бесмислено да се даље настави да се егзистира”, каже Додик.

Напомиње да је став Српске према НАТО-у јасан и да Република не учествује у раду, ни на питањима сарадње са НАТО у оквиру Савета министара и комисије.

“У наше мишљење о НАТО не треба нико да сумња, НАТО је онај који је бомбардовао овај народ, бацао осиромашени уранијум у два наврата, убијао нам децу и то проглашавао колатералном штетом. Они су своје операције у којима су убијали децу називали ‘Милосрдни анђео’, па наравно да смо пуни огорчења на све то и једина исправна одлука је да не желимо да будемо део НАТО-а”, подвлачи председник Републике Српске.

Подијели: