Руска дипломатија поносна на своју историју, вјечна захвалност амбасадору Чуркину

10.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је Дан дипломата Руске Федерације – 10. фебруар, дан када је 1802. године основано руско Министарство иностраних послова, нагласивши да руска дипломатија може да буде поносна на своју древну историју чији се почеци биљеже још почетком 9. вијека када је упућена дипломатска мисија у Константинопољ 838. године.

“Дипломатска служба је изузетно значајна и захтјевна и с тога тражи одговорне и стручне дипломате који никада не смију да забораве одговорност коју имају пред својом државом, народом, традицијом и својим интересима. Морају да буду храбри, одговорни и достојни звања дипломате”, истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да обиљежавање Дана дипломата доприноси очувању најбољих традиција Министарства иностраних послова Руске Федерације, ширењу знања о професији и јачање поштовања према дипломатском раду.

Он је оцијенио да руске дипломате испуњавају основна начела дипломатије и настављају традицију својих претходника, радећи на добробит своје, али и земаља широм свијета, водећи миротворну политику с циљем стабилне будућности човјечанства и поштујући основне принципе међународног права и улоге УН, саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.

“Руска Федерација је била и остала све вријеме привржена Дејтонском мировном споразуму, очувању мира у БиХ и поштовању основних принципа на којима она почива, а то је равноправност два ентитета и три конститутивна народа. При том, никада ниједан руски дипломата у БиХ није преузео на себе улогу судије или ментора”, навео је Додик.

Такође, нагласио је Додик, Русија је веома активна у Савјету безбједности УН у вези са свим питањима која се тичу БиХ и поштивања слова Дејтонског споразума, ентитета и конститутивних народа.

“Русија, њено руководство и дипломате увијек су радили на побољшању и продубљивању спектра билатералне сарадње, како политичке, тако и економске, образовне, културне, спортске, хуманитарне…”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске истакао је да је 10. фебруар и дан који не може бити обиљежен у Републици Српској а да се српски народ не сјети великог човјека и дипломате Виталија Чуркина који је у својој богатој и успјешној дипломатској мисији био препознатљив по томе што се увијек држао међународног права, истине и правде, радећи на учвршћивању мира, међународне сарадње и развоја политичких и пријатељских односа.

Додик је нагласио да Република Српска и српски народ дугују вјечну захвалност руском амбасадору Чуркину који је на најзначајнијем мјесту на свијету, Савјету безбједности УН, рекао и одбранио истину, правду и слободу.

“Стављањем вета на усвајање срамне британске резолуције о Сребреници у Савјету безбједности којом су хтјели Републику Српску и српски народ жигосати да су геноцидни, Чуркин је учинио историјско дјело, јер је спријечио њено усвајање, а самим тим и посљедице и бреме које би српски народ неправедно сносио и носио. То је оно што том човјеку даје додатну величину. Велики свјетски дипломата показао је тада своје правдољубље, несаломивост и храброст”, истакао је Додик.

У знак захвалности, подсјетио је Додик, 2017. године у Источном Сарајеву постављена је спомен-плоча бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину на којем пише “Хвала за руско ‘не’”.

Руски празник Дан дипломата установљен је указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година формирања Министарства иностраних послова Русије.

Дан дипломата симбол је континуитета различитих периода у историји руске спољнополитичке службе и представља нераскидиву везу међу генерацијама.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

(Срна)

Подијели: