Самовољом свјетских моћника недужним бићима одузето право да дишу

22.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је 22. мај, дан када је 1992. године у Бањалуци умрла прва беба због несташице кисеоника јер су свјетски моћници забранили допремање хуманитарне помоћи Републици Српској, један од најтужнијих дана у новијој историји Српске.

– Тог дана почела је агонија за та недужна, тек рођена бића, за њихове родитеље, болничко особље, али и цјелокупни српски народ који је подједнако саосјећао у овој боли. До 19. јуна 1992. године у бањалучком породилишту умрло је 12 новорођенчади усљед недостатка кисеоника потребног за адекватан третман и то само због самовоље и нељудскости међународне заједнице – нагласио је Додик.

Он је рекао за Срну да сваке године, у овим мајским данима нема човјека који се не сјети тих потресних и језивих сцена када су дан за даном умирале бебе, а родитељи умјесто родног листа, својој тек рођеној дјеци вадили умрлице.

– Иако смо хришћани и треба да праштамо, дјецу не можемо и нећемо опростити. Данас би то били зрели, одрасли људи, очеви, мајке, љекари, наставници, столари, ауто-механичари, адвокати… Нажалост, рука зла свјетских моћника одузела им је право да дишу, право на живот, и њиховом самовољом били су осуђени на смрт. То се не прашта – нагласио је Додик.

Он је додао да и данас, 31 годину од овог злочина над невиним бебама, бол и туга не јењавају, те да саосјећа у тузи и болу њихових родитеља, браће и сестара.

– Једна младост је угашена у зачетку вољом зликоваца који никада нису одговарали за овај злочин без преседана. Туга остаје вјечно, као и наша дужност да жртва тек рођених беба и истина о њиховом смишљеном убијању дан за даном никада не буду заборављени – истакао је предсједник Српске.

Подијели: