Сарађиваћемо са Кином, све мање вјерујем у добре намјере ЕУ

08.04.2023.

Република Српска сарађиваће са Кином у свим областима, инвестиционим, финансијским и свим другим, јер све мање вјерујем у добре намјере када је ријеч о ЕУ, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик

– Све више вјерујем у то да ми треба још жешће да дефинишемо наше интересе и за њих се боримо до краја. Ако не може са ЕУ, може са неким другим и мени је драго што имамо велике контакте и велику сарадњу са кинеским компанијама-  рекао је Додик.

Он је указао и на изјаву предсједника Француске Емануела Макрона, који је током посјете Пекингу рекао да се Европа не смије дистанцирати од Кине на економском плану.

-Зашто бисмо је ми онда искључивали. Наравно да ћемо ми сарађивати са Кином и мислим да је оно што ради предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у Кини добар посао и ја се спремам у току године да одем у Кину и да покушамо развити још боље односе са Кином. Ми ћемо с њима сарађивати у свим областима, инвестиционим, финансијским и свим другим – нагласио је Додик.

Он је додао да то говори да ЕУ, која је себе овдје наметала, ограничавала и хтјела да каже да је једина алтернатива, ипак није једина алтернатива.

– То нас свакако радује. Наравно, и даље остајемо на путу, ономе што кажу на путу ка Европи, али очигледно је да се тај пут распада што се тиче ЕУ, тако да ту не треба ништа убрзавати. Не треба им вјеровати, јер оно што смо до сада гледали баш и није оно што је било неопходно нама – навео је Додик.

Подијели: