Сарајевски Срби највеће жртве протеклог грађанског рата у БиХ

16.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Сарајевско-романијска регија колијевка Републике Српске, а славни Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске симбол храбрости и патриотизма.

“Улога бораца са подручја Сарајевско-романијске регије била је пресудна у одбрани не само те регије, већ и цијеле Републике, јер су ти храбри људи били увијек гдје је било најтеже. Нажалост, своје куће, огњишта, имања, која су чували, бранили и одбранили у току Одбрамбено-отаџбинског рата, на крају, у миру, након потписивања Дејтонског споразума, морали су да напусте. Са собом су понијели само оно што се могло понијети, а оно што је било најтужније – носили су и своје мртве”, нагласио је Додик.

Поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије, Додик је изјавио Срни да су у срцима српског народа и данас веома живе слике избјегличких колона сарајевских Срба који са завежљајима, по вејавици и хладноћи напуштају своје домове, носећи са собом и своје мртве.

“Те језиве сцене нису забиљежене нигдје у свијету. Та страшна судбина задесила је наш српски народ, сарајевске Србе који су највеће жртве протеклог грађанског рата у БиХ. Једни су напустили Сарајево одмах на почетку рата 1992. године у страху за своје животе, остављајући све што су стицали деценијама, остављајући своје коријене, други су излази из Сарајева како и кад су могли, а посљедњи масовни егзодус Срба из Сарајева догодио се након Дејтона”, подсјетио је Додик.

Данас, рекао је Додик, Сарајево је град без Срба, јер их је остало тек толико да се каже да су на нивоу статистичке грешке.

“Град у којем је живјело скоро 160.000 Срба, данас је потпуно етнички очишћен. Све што су знаменити сарајевски Срби градили и стварали у том граду више не постоји, а њихове заслуге не признају се ни пуким називом улица. И то су промијенили. Све то довољно говори колико је политичко Сарајево огрезло у мржњи и отпору према свему што није муслиманско. За њих је истина само она из њиховог угла посматрања, коју желе да свима сервирају.

Докле иде њихова политичка провокација према српском народу и Републици Српској, говори и то да су на табле на улазу у тај град смрти за српски народ написали да је био 1.425 дана под опсадом, што је ноторна лаж. Током рата Сарајево није било ни под опсадом, нити је било опкољено, већ је било етнички подијељен град”, истакао је Додик.

Протјерани сарајевски Срби, рекао је Додик, нашли су своје уточиште у Републици Српској, која је њихова истинска домовина, док су неки од њих свој нови дом саградили у Србији или су расути широм свијета.

“Данас са поносом можемо рећи да је Република Српска створена у миру, а захваљујући нашим храбрим борцима, одбрањена у рату. Посебно желим да нагласим да је одбрана Сарајевско-романијске регије била један од најтежих и најзахтјевнијих задатака Војске Републике Српске. И зато никада ниједна наша жртва не смије бити заборављена, јер само на овом подручју и у одбрани ове регије животе је положило више од 4.000 храбрих српских бораца”, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је поручио да српским родољубима, патриотама и борцима треба увијек одати пошту у част њихове жртве за слободу коју данас Срби уживају.

“Колику жртву је поднио народ ове регије само у протеклом рату, свједоче бијели крстови на војничком гробљу ‘Нови Зејтинлик’ који ће остати као нијеми свједоци тешке прошлости сарајевских Срба”, истакао је Додик.

На Сокоцу и Равној Романији данас ће бити обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је живот положило више од 4.000 српских бораца.

Подијели: