“Шмит је нелегалан, не познаје ситуацију и може само да клевеће”

31.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да подржава приступ који Србија има о Косову и Метохији, покушавајући да нађе најбоље мировно рјешење и одржи свој територијални интегритет, што је логично.

“Резолуција Савјета безбједности УН 1244 је нешто што то апсолутно гарантује Србији, без обзира ако то игноришу неки Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак. То ми не морамо игнорисати и морамо потенцирати да је Савјет безбједности УН путем своје резолуције задржао територијални интегритет Србије и могућност да се на Косову и Метохији врате њене извршне функције. На томе треба остати”, рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Он је истакао да Србија не мора ништа да прихвати када је ријеч о Косову и Метохији.

Додик је рекао да ће са предсједником Србије Александром Вучићем разговарати о Космету.

“Видјећемо који су детаљи разговора о Косову и Метохији. То је отприлике препознатљиво, јер оно што код нас покушавају (међународна заједница) да праве као концепт јесте централизација БиХ, а тамо желе да издвоје Космет и праве неку децентрализацију Србије”, рекао је Додик.

“Сви знају да су Косово и Метохија отети од Србије”

Предсједник Републике изјавио је да сви знају да су Косово и Метохија отети од Србије и да годи када се чује да је то тако, што је потврдио и предсједник Хрватске Зоран Милановић.

“Тачно је оно што је Милановић рекао. Они још отимају Косово и Метохију од Србије и желе да је казне додатно”, рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Он је истакао да је захвалан за Милановићев став.

“Сада могу да се сјетим да је прије неколико мјесеци било оних из опозиције који су говорили да сам неки службеник хрватске политике. Сада видимо на који начин је одговорна политика Хрватске у лику њеног предсједника”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је прије неколико мјесеци Милановић, на Брду код Крања, говорио о БиХ и њеном функционисању и зато је имао много проблема из Сарајева.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић рекао је јуче да је међународна заједница Србији отела Косово и Метохију.

“Анектирали смо Косово. Ми и међународна заједница. Узето је од Србије. Ко је то урадио, него ми? Јесмо признали Косово? То није анексија, него отимање. Како се то зове? Екстракција. Није шија, него врат”, рекао је Милановић.

“Шмит је нелегалан, не познаје ситуацију и може само да клевеће”

Разумијем интерес јавности за оним што говори Кристијан Шмит, али он је нелегалан, лажан и нема никаквих ингеренција, изјавио је Додик.

Додик је нагласио да је Шмит лош за Републику Српску.

“Колико ја видим, он ни не познаје ситуацију, једино што може јесте да оде и клевеће по Републици Српској у Њемачкој и да Берлин задржи тамо неке пројекте, што и чини. Али, видио сам да нешто прича о Међународном монетарном фиду (ММФ). БиХ нема аранжман са ММФ-ом”, рекао је Додик.

Он је поручио да већ постоји прича о некој форми проглашења особе која не треба у Српској.

“Српска би могла да одбије његово присуство и забрани свим званичницима у Српској да са њим комуницира”, закључио је Додик.

Шмит је јуче свједочио пред Комитетом за спољне послове парламента Велике Британије, те је говорећи о санкционисању политичких представника из Републике Српске навео да се залаже за економско условљавање и да су већ на томе радили и ЕУ и Њемачка, те да ће у том смјеру разговарати и са представницима Међународног монетарног фонда.

Подијели: