Срби не треба да опросте антисрпство Мила Ђукановића

09.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Срби не треба да опросте антисрпство Мила Ђукановића, да у вези с Косовом и Метохијом више не може бити никаквог договора са другом страном, те истакао да ствар односа Србије и Српске не може бити сведена на оснивање било које партије.

Додик је истакао да су Американци и Европљани претјерали када је ријеч о Косову и Метохији и да би хтјели да Србија аплаудира одласку Косова, а никада ништа нису понудили, изузев неке лажљиве перспективе за ЕУ.

Предсједник Српске је рекао да је велики притисак био на предсједнику Србије Александру Вучића по систему узми или остави, а како истиче, у том случају увијек узмеш, да би на крају оставио, и указује да ће опет доћи та прича, јер странци користе разне методе.

– Када би мени то понудили, одмах бих све оставио. Вучић има друге методе, тактизира и развлачи док не доведе све до бесмисла. Ко сада помиње Охрид? И ја сам раније имао ту снагу, али петљање Запада и сталне преваре више не могу да трпим. Дође тренутак када народ више не може, и Срби ће једном рећи – довиђења, Косово је дио Србије, а ви радите шта год хоћете, јер сте нас сваки пут преварили. У чему је разлика између Косова и Републике Српске – рекао је Додик у интервјуу за београдску Политику, преноси Срна.

Када је ријеч о будућем положају Срба у Црној Гори послије побједе Јакова Милатовића на предсједничким изборима, Додик сматра да је добро што је отишао досадашњи црногорски предсједник Мило Ђукановић који је од српског народа направио политичког непријатеља, а од српских држава противнике.

– Добро је што су дошли нови људи, али проблем код наглог доласка може да буде претјереани ентузијазам. Они који лако дођу – могу лако и да оду. Не говорим ништа конкретно, већ начелно – каже Додик.

Предсједник Српске истиче да је Ђукановић, када је откачио српска национална права и почео да храни црногорску националну причу, постао озбиљан противник српском националном интересу на том простору.

– Срби то никада не треба да опросте. Иако смо склони томе – каже Додик.

Поводом тврдњи појединих кругова који стално налазе сметње у везама Бањалуке и Београда и поново кажу да на тим релацијама има шумова, а као повод им је послужила партија Јелене Тривић, иза које наводно стоји Београд, Додик истиче да ствар односа Српске и Србије “не може бити сведена на оснивање било које партије”.

– Неки воле да праве мистификације. Како сам разумио, Тривићева се у Новом Саду у некој библиотеци усликала испод српске заставе да би распламсала спекулације. Она је губитник избора, упркос жутим, наранџастим револуцијама. ПДП, који је под британском управом, сада се распада на двије партије – каже Додик.

Предсједник Републике Српске истиче да је предсједник Србије Александар Вучић далеко озбиљнији државник.

– Ни он ни ја немамо потребу да се боримо за наклоност један другога. У неким стварима се можда и не слажемо. Дуже сам на неким пословима, па су ми неке ствари досадиле. Рецимо, однос са странцима. Вучић мисли да с њима треба да се разговара, ја не дијелим та убјеђења. Шта је корисно, не знам, али ни мојим ни његовим методама, очигледно, ништа се не рјешава – закључује Додик.

Подијели: