Српска неће поштовати наметање закона ОХР-а

31.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Српска неће поштовати наметање закона ОХР-а да мораш да га поштујеш.

Коментаришући информацију да ОХР припрема измјене Кривичног закона БиХ којим је предвиђено кривично гоњење за непоштовање одлука високог представника, Додик је рекао да Српска неће поштовати такво наметање.

“Па шта ако и донесе? ОХР ће донијети закон да мораш да га поштујеш? Ето ми кажемо да нећемо. Па, могу припремити кривичне пријаве чим донесу тај закон. Дакле, тјерају нас уз зид и до мјеста у коме нема више повратка и ми ћемо донијети наше одлуке о статусу”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да би америчком амбасадору у БиХ Маклу Марфију било паметно да се не мијеша у унутрашње ствари БиХ, те да би и људима из Сарајева било паметно да прихвате дијалог.

“Ми хоћемо и можемо да будемо у БиХ под условом да се врати изворни Дејтонски споразум са креацијама које смо ми спремни да договоримо на нивоу БиХ, а не са силом коју нама намећу овдје”, рекао је Додик.

Он је додао да ће “лажни Шмит проћи као што су прошли јуче авиони”.

“Шта су тиме добили од Срба? Добили су презир у смислу – што нам то радите, зашто то нама чините, зашто избјегавате да наши људи учествују у одлучивању? Ако Америка хоће да овдје има сарадњу – имаће је. Ми смо спремни да сарађујемо с њима, али нисмо спремни да будемо поданици. Срби су напросто такви”, рекао је Додик.

Подијели: