Српска жели Мађарску као партнера у пројектима

22.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Требињу да Српска жели Мађарску као партнера у будућим пројектима из области енергетике, попут пројеката изградње хидроелектране “Мрсово” на ријеци Лим и термоелектране “Угљевик три”.

“Радимо хидроелектрану `Мрсово` која има око 50 мегавата и прилазимо томе да обезбиједимо све услове да изградимо и термолектрану `Угљевик три`, која се гради у двије фазе по 300 мегавата и зато желимо партнерство са Мађарском и разговарамо о томе”, рекао је Додик у оквиру сесије “Енергетска стабилност и енергетска независност у региону” на Самиту енергетике.

Он је оцијенио да ће то партнерство обезбиједити сигурне изворе финансирања, те да обје инвестиције имају грађевинске дозволе.

“У наредним седмицама ћемо разговарати како ћемо моделирати међусобни однос. Желимо Мађарску да видимо као сувласника у будућим новим пројектима из области енергетике”, рекао је Додик.

Говорећи о идеји премијера Мађарске Виктора Орбана о формирању одређене регионалне енергетске заједнице, Додик је рекао да та идеја подразумијева повезивање и размјену дијела власништва у властитим електропривредама.

“Размијенили би и дали људе у управне одборе, односно надзорне одборе, како би могли на прави начин да сарађујемо. Берза ће остати незамјењив облик трговине електричном енергијом, шта год било од те идеје. Премијер Српске Радован Вишковић је задужен да у име Српске разради моделе функционисања и ради са људима из Мађарске на том питању”, истакао је Додик.

(Срна)

Подијели: