Српској припада 80 милиона КМ

14.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће у буџет већ сутра бити уплаћено око 80 милиона КМ ако Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ донесе одлуку о расподјели средстава прикупљених од путарина.

Додик је подсјетио да је Српска раније оштећена при тој расподјели, што је пресудио и “антиуставни Суд БиХ”.

“Суд је донио одлуку да смо оштећени за више од 30 милиона КМ прије 11 година. Већ пет-шест година тај исти Суд пролонгира наплату. Како да имате повјерења у такав систем? Постоји договор да се то заврши”, рекао је Додик.

Он је подсјетио на уставна рјешења, територијални омјер ентитета и договор о расподјели средстава који су појединци покушали да уруше на штету Републике Српске.

“Прихватили смо раније да за Републику Српску буде издвојено 39 одсто прикупљених средстава. СДА је хтјела да то спусти на 33 одсто. Све су заснивали на причи да аутомобили из Федерације БиХ /ФБиХ/ сипају гориво у Републици Српској. Шта то значи, да када наиђе неко са њемачким таблицама да порез треба њима да платимо? Све је апсурд до апсурда”, истакао је Додик.

Република Српска је у прошлости оштећена за неколико десетина милиона КМ јер није испоштован договор о расподјели средстава, а Суд је у неколико наврата пролонгирао извршење пресуде, односно исплату средстава у буџет Српске.

Подијели: