Странци и СДА делегитимисали Уставни суд БиХ

26.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се преко Уставног суда БиХ покушава направити централизована БиХ по жељи Бошњака и да ова институција функционише без закона, а све с циљем разградње Републике Српске.

“То се дешава у континуитету и ту се неће стати. Сада су на дневном реду ствари као што је имовина – и да то сада ставите у руке тројици страних судија из Њемачке, Швајцарске и Албаније и судије као што су ратни предсједник СДА и високи функционери те странке”, рекао је Додик.

Он је поновио да су управо они делегитимисали Уставни суд БиХ који је измјеном правила избацио Србе и судије из Републике Српске из одлучивања, те истакао да је управо суд преузео улогу високог представника у БиХ који је доносио одлуке искључиво на штету Српске.

Додик је рекао да је Српска реаговала адекватно доношењем новог закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који ће се сутра наћи пред посланицима у Народној скупштини Републике Српске и нагласио да њено реаговање није исхитрено.

“Ако се боримо, имамо шансу да се изборимо. Сутра ћемо одлучивати о томе. Било је питање дана када ће доћи на дневни ред одбијање спровођења одлука Уставног суда БиХ, све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ који ће избацити тројицу страних судија и који ће законом утврдити процедуре одлучивања”, рекао је Додик вечерас за РТРС.

Он је навео да није ријеч о кршењу Дејтона, те истакао да Српска не може више назад и да је дотјерана до зида.

“БиХ нема суверенитет са тројицом страних судија, са протекторатом и колонизаторским понашањем америчког амбасадора и оних који га прате у свему”, рекао је Додик.

Он је навео да у прошлости нису све судије, које је бирао СДС у Републици Српској, биле на страни права и да су искористили положај за лично богаћење.

“То је ствар СДС-ове политике ранијих година када су бирали такве људе у Уставни суд БиХ”, рекао је Додик.

Он је истакао да Српска не мора да бира судије у Уставни суд БиХ јер су ионако требали да “покрију” одлуке које се доносе на њену штету, додајући да су судије у тој установи са добрим платама испуњавале жеље странаца.

“Сада је дошло вријеме да у Републици Српској то зауставимо. То може да траје мјесец дана, годину или трајно. Уколико покушају да нешто учине након тога ми ћемо ићи даље. Залажем се за апсолутан прекид било каквог извршења одлука Уставног суда БиХ доношењем сутрашњег закона. Да се све заустави и каже да имамо приједлог за закон о Уставном суду БиХ”, нагласио је Додик.

Он је додао да то подразумијева избацивање страних судија и учешће тројице судија из Републике Српске, те шест из Федерације БиХ, са фер приступом и избјегавањем прегласавања у овом тијелу.

Говорећи о сутрашњој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, Додик је рекао да је Републици Српској потребно политичко јединство, али и да није сигуран у једногласну подршку народних посланика.

“Мислим да Република Српска има довољно капацитета да донесе такве одлуке. Ми ћемо то донијети. Добро би било, али није ни трагично ако се не постигне јединство. Видимо да у ФБиХ влада хистерија”, навео је Додик.

Он је указао на изјаву министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза, који је позвао на Додиково хапшење.

“Република Српска ће адекватно одговорити. Само наивни мисле да ми повлачимо исхитрене потезе. БиХ ће морати да се врати у дејтонски оквир, са малом измјеном коју ћемо морати сви прихватити или је неће бити”, истакао је предсједник Републике Српске.

Додик је подсјетио да је он један од иницијатора и потписника сазивања посебне сједнице Народне скупштине и поручио да су испразне пријетње које долазе из политичког Сарајева.

“Структура Уставног суда БиХ је подвала, а онда и свака њихова одлука. Ако сједнете у воз који иде у супротном правцу, све станице су погрешне, тако и све њихове одлуке. Од почетка нису мотивисане да очувају уставни систем, већ да га сруше по налогу муслимана и СДА”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је СДА успоставила контролу над институцијама на нивоу БиХ и често је упражњена мјеста попуњавала страначким кадром, али и себи лојалним припадницима других народа, те је тако потпуно исламизирала политички систем.

“Зато је било важно да они оду. Они су отишли. Они сада покушавају да се чупају. СДА је у тешкој спрези са Исламском заједницом. Питање је ко је ту прави поглавар. Да ли је то предсједник СДА или је то реис ул-улема /Хусеин Кавазовић/. Кавазовић је давао озбиљне политичке изјаве које су биле оријентир за политичко дјеловање муслимана у БиХ”, указао је Додик.

Додик је додао да су и представници странака које сарађују у заједничким институцијама тешки саговорници, али да је присутна другачија атмосфера која би могла допринијети рјешавању важних питања, као што је и Уставни суд БиХ.

Он је истакао да у БиХ владају апсурди, као што је и изјава америчког амбасадора Мајкла Марфија који је говорећи о Дејтонском мировном споразуму истакао да није ни направљен да буде трајан, док у исто вријеме за његово кршење оптужује представнике Републике Српске.

“То су апсурди који се морају једног дана наћи на дневном реду. Како је могуће да амбасадори неке земље кажу да Дејтонски споразум никада није био озбиљна ствар? И шта треба сада, да пустимо да покаже да је неозбиљна ствар и да нестанемо?”, упитао је Додик.

Подијели: