Свирепи злочин над Србима у Мркоњић Граду постоји, колико год га други игнорисали

31.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је масовна гробница у Мркоњић Граду, из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца који су убијени у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године, још један у низу свирепих и мучких злочина почињених над српским народом којем свједочи Република Српска, али и цјелокупан српски народ.

– Сјећајући се тог 1. априла 1996. године када је почело отварање једне од најмасовнијих гробница у Мркоњић Граду, не можемо и не смијемо да заборавимо стравичне призоре дивљаштва и мучења недужних људи који ће свима нама остати дубоко урезени у памћење – истакао је Додик поводом обиљежавања 27 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца.

Он је навео да су у овој масовној гробници у Мркоњић Граду, према налазима покојног Зорана Станковића, патолога, који је вршио обдукцију, пронађени лешеви везани бодљиковам жицом који су и тако немоћни били изложени стравичном мучењу.

– На тијелима ових мученика, чија је једина кривица била то што су Срби, евидентиране су разне тешке повреде. Докази који су пронађени на самом гробљу као што су паљевина, крвави трагови одјеће и обуће, плински бренер, бодљикава жица, чауре од пјешадијског наоружања више него довољно потврђује да је њихов покољ био студиозно планиран – истакао је Додик.

Али, упркос многобројним доказима и налазима патолога, указао је Додик, правде за ове невине људе у оваквој БиХ нема.

– Свједочима да су у политичком Сарајеву и добром дијелу међународне заједнице и даље на сцени стереотипни срамни покушаји негирања и игнорисања сваког злочина над Србима. Они за њих не постоје упркос чињеницама. И шта друго рећи кад до данас, 27 година касније, нема правде за стравичне злочине над овим недужним људима у Мркоњић Граду – рекао је Додик за Срну.

Колико год други минимизирали и негирали наше жртве, нагласио је предсједник Републике Српске, овај крвави мучки поход хрватске и муслиманске војске на Мркоњић Град и његове мјештане, и то мимо борбених дејстава, остаје српском народу за вјечно сјећање и опомену – никада не заборавити.

– И овај злочин, као и сви други почињени над Србима у Првом и Другом свјетском рату, као и овом посљедњем Одбрамбено-отаџбинском морају стално да нас држе јединствене и окупљене око своје Републике Српске и њених институција. Без Републике Српске и јаких институција нема ни српског народа, и то треба да буде стално присутно у нашој свијести и свима за наук – поручио је Додик.

У Мркоњић Граду сутра ће бити служен парастос и положени вијенци на Градском гробљу поводом 27 година од отварања масовне гробнице.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 120.000 Срба.

Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Током офанзиве на српски етнички чист простор дошло је до огромних разарања и људских жртава. Само у Мркоњић Граду утврђена је материјална штета од 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу пронађена је масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је био 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Отварање масовне гробнице и ексхумације почеле су 1. априла 1996. године.

(Срна)

Подијели: