Сводећи Америку на политичку партију у БиХ, Марфи наноси штету њеном угледу

21.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи злоупотријебио агреман који му је дат уз сагласност и Републике Српске, јер његово понашање, реторика, саопштења личе на све осим на дипломатско понашање.

На питање Срне да прокоментарише Марфијеве изјаве којима се директно мијеша у унутрашња питања Републике Српске и БиХ, као и оптужбе које је изнио на његов рачун, предсједник Републике Српске је нагласио да је, сводећи САД на политичку партију у БиХ, Марфи нанио озбиљан ударац угледу државе која је некада раније водила рачуна о својим дипломатским представницима.

– Рјечник Мајкла Марфија је не само недипломатски, он је сокачки, за потребе сарајевског сокака којем жели да се додвори на начин како је ето он нешто рекао Додику – истакао је предсједник Републике.

Колико је БиХ само одредница на папиру, оцијенио је Додик за Срну, доказује управо овај који је наводно брани.

– Да личи на државу, БиХ би Марфија још прије неколико мјесеци најурила одавде. Овако нам остаје да истрпимо повремене фрустрирајуће изливе особе која се грешком нашла на одговорном мјесту – рекао је Додик.

Он је нагласио да Марфијев посао није ни Устав БиХ, ни статус Републике Српске, ни њене финансије.

– Није му посао ни да лаже о наводној забрани окупљања у Републици Српској или одузимања слободе штампе. Марфијев посао је да заступа своју државу у БиХ, но чини се да нико у тој држави не зна шта он ради у БиХ – истакао је предсједник Републике Српске.

(Срна)

Подијели: