Тениски комплекс доказ способности републичких и градских институција

12.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је отварање тениског комплекса у Бањалуци, на којем ће се играти турнир “Српска опен” доказ способности републичких и градских институција да у кратком року заврше објекат који је на понос града и Републике.

“Све напоре које смо уложили и сумње завршавају тако да је ово доказ наше способности. Ово заслужују Бањалука и Република Српска”, рекао је Додик на свечаном отварању тениског комплекса.

Додик је додао да је све што се налази у околини комплекса изграђено посљедњих година, што значи да Бањалука расте и јача и да је дошла у позицију да заслужи овакав турнир.

“Бањалука и Српска неће стати на овоме, идемо до других побједа и турнира”, рекао је Додик.

Он је захвалио свима који су помогли да се овај пројекат реализује, прије свега породици Ђоковић и Новаку Ђоковићу који је обећао да ће овдје доћи да игра, те што су вјеровали у Бањалуку и Српску.

Додик је нагласио да Српска има тениске величине попут тенисера Бојана Вујића и тениског судије Озрена Ђурђевића, захваљујући чијим успјесима су данас Бањалука и Српска дошле у позицију да имају овакав турнир.

Он је додао да многи нису вјеровали у овај успјех, али да је чињеница да турнир почиње у недјељу, 16. априла, и завршава се 23. априла.

“Покушаћемо да ово буде традиција, али биће тешко, јер то не зависи само од нас. Тенис је спорт богатих и неки богатији ће сигурно понудити далеко више него што ми можемо, али ћемо се борити”, рекао је Додик.

Додик је навео да је за овај објекат Влада Републике Српске ангажовала 34 милиона КМ и заједно са градом оставља печат успјеха једног времена.

“Неки ће рећи могли смо нешто друго. Да, могли смо. Али, када сам раније покушао да узмем најјаче медијске куће свијета да направе промотивни филм о Републици Српској, а они то неће да раде испод пет минута, за шта је на примјер `Си-ен-ен` тражио 60 милиона долара, а овај турнир ће бити не пет минута на свим медијским станицама које прате спорт, него далеко више. Шта то значи за промоцију? Не гледајмо увијек све на један ситан начин, погледајмо то као заједнички успјех”, рекао је Додик.

Он је рекао да му је жао што до карата не могу да дођу сви који су заинтересовани, али да би се сигурно направили већи комплекс да је било могуће.

“Двије стотине хиљада апликација за карте говори о интересу и колико је тешко обезбиједити приступ, али ВИП мјеста која су припремљена за државнике биће намијењена за 16 најбољих студената наших факултета”, истакао је Додик.

Додик је рекао да ће његови гости на турниру бити и око 30 најбољих ђака завршног разреда основних и средњих школа из Бањалуке и околине.

“Морамо учинити све да будемо широки за госте који ће доћи, а биће их много. У задње вријеме сам позван из неколико кабинета предсједника држава и премијера који су за своје пријатеље и министре тражили нека мјеста овдје. То говори да сви знају шта је Бањалука и шта се у њој дешава. Нека живи Бањалука, Република Српска, Србија и сваки наш успјех који остварујемо”, истакао је Додик.

Отварању овог комплекса присуствовали су и представници руководства Народне скупштине Српске, бројни министри у Влади Српске, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Присуствовали су и представници руководства Тениског савеза Српске и турнира, као и бројне званице и гости из јавног, спортског и друштвеног живота Републике Српске, БиХ и региона.

Љубитељи тениса ће на “Српска опену” од 16. до 23. априла, који би по неким процјенама требало да прати 20 милиона људи широм свијета, имати прилику да виде најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића, као и друге тениске звијезде.

“Српска опен 2023” је АТП турнир из серије 250, који се након двије узастопне године у Београду, ове године одржава у Бањалуци.

(Срна)

Подијели: