Убијање цивила и гранатирање избјеглица није побједа

01.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Градишци да убијање цивила и гранатирање избјегличких колона не може бити побједа, како то представља друга страна док се Срби сјећају својих погинулих.

Додик је, након парастоса и полагања вијенаца за страдале у злочиналкој акцији хрватске војске “Бљесак”, рекао да све док се Срби сјећају својих погинулих у ратовима деведесетих година, на другој страни те акције славе као побједу.

“Не може побједа бити убијање цивила на кућном прагу као ни гранатирање избјегличких колона”, рекао је Додик данас у Градишци гдје је присуствовао обиљежавању 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у злочиначкој хрватској акцији “Бљесак”.

Он је подсјетио да се и у Србији сјећају овог страдалничког датума, те да се тим поводом јутрос чуо са предсједником Александром Вучићем.

Додик је рекао и да ће се регулисати статус припадника Војске Републике Српска Крајине.

“Многи од њих су данас овдје гдје смо договорили да се припадницима Војске Републике Српске Крајине призна борачки статус као што то имају борци Војске Републике Српске. Сваки пут покушавамо да помогнемо људима који су највише страдали, изгубили чланове својих породица, имања и слободу”, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је у “Бљеску” на десетине хиљада породица морало да напусти своје куће и спас траже у Републици Српској.

Додик је подсјетио да се за два дана обиљежава страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, што само говори о календару страдања Срба и карактеру сукоба.

“Треба само погледати датуме страдања и видјећете како је прошао српски народ. То је страдалнички народ који је највише страдао од свих народа. Свака флоскула о братству и јединству је неприхватљива. БиХ не може да опстане јер је то питање историје односа између народа”, рекао је Додик.

Он је поновио да БиХ опстаје насиљем међународног фактора и наметањем воље у којој су сви незадовољни.

“Сви су незадовољни с БиХ. За њу нема рјешења. Најбоље је да се народу да слобода како жели да живи”, истакао је Додик.

У Градишци се данас обиљежава 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у злочиначкој хрватској акцији “Бљесак”, у којој су погинула 283 лица српске националности, од којих 114 цивила, међу којима 56 жена и осморо дјеце до 14 година.

С кућног прага протјерано је 15.000 Срба.

(Срна)

Подијели: