Упорно се изоставља тачка о гасоводу из Србије, то није договор

02.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска нема ништа против стављања јужне гасне конекције на дневни ред сједнице Савјета министара, али да се на сједницама изоставља тачка о гасоводу из Србије, што није договор и не може бити.

“На задњем радном састанку с представницима ‘тројке’ речено је да развојни пројекти неће бити заустављани. А један од разлога зашто није одржана посљедња сједница Савјета министара је управо тачка дневног реда о гасоводу. Онда се након тога додају друге тачке дневног реда, а та конекција изостави. То није договор и не може бити. Сада иде њихова прича о јужној конекцији, то је само ново условљавање. Али, ми немамо ништа против стављања те јужне конекције на дневни ред сједнице Савјета министра”, написао је Додик на Твитеру.

Он је нагласио да прича о гасоводу из Србије траје већ 15 година, те да се зна да ниво БиХ треба да да формалну сагласност за додирну тачку.

“Министар иностраних послова у Савјету министара Елемдин/ Конаковић појашњава да је то волунтаризам Републике Српске, што није тачно у погледу волунтаризма. Свих ових година покушавали смо да се добије формална сагласност за гасовод и даље не разумијемо зашто не може. По том питању исто је било још од Златка Лагумџије па до данас”, навео је Додик.

Додик је истакао да Конаковић тврди да је за договор, а онда мимо било каквог договора намеће став како ће БиХ гласати у Савјету Европе о такозваном Косову, или како да се гласа у УН без консултација с Предсједништвом БиХ.

“То није договор, већ кршење договора”, рекао је Додик.

Када је ријеч о закону о спољним пословима, Додик је истакао да га БиХ никад није имала и да о томе треба да се договара.

“Конаковић спомиње и закон о ВСТС-у, који је проблематичан и он представља један од приједлога Европске комисије из 14 приоритета. Али како то да се из приоритета издваја само оно што одговара Бошњацима или ко је тај који каже шта је то што је битније од другог из тих приоритета?”, упитао је Додик.

Он је оцијенио да је добро што је Конаковић са ХДЗ-ом постигао договор о Изборном закону, те да ће се видјети да ли ће тај договор бити одржив.

Додик је Додао и да Мостарски сајам има велики значај и да је увијек цијенио труд као и лични интегритет који у тај догађај годинама улаже Драган Човић, те да то ништа није спорно.

“Међутим, када сам видио да треба да сједим за столом с Кристијаном Шмитом, онда нисам хтио да кварим идилу о којој Конаковић говори и да реметим осјећај успјеха у формирању Владе Федерације, онако како је формирана”, навео је Додик на Твитеру.

Подијели: