Усагласити закон о спољним пословима

05.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем разговарао о усаглашавању закона о спољним пословима.

“Имаћемо заједничку комисију наредне седмице како би био постигнут договор јер до сада ова област није била регулисана”, рекао је новинарима Додик, након састанка с Конаковићем.

Додик је поручио да питања која су развојног карактера у БиХ не би требало да буду условљавана и да се о успјеху може говорити само онда када се дође у ситуацију да нико не оспорава ниједан развојни пројекат.

Он је истакао да Српска никада није правила проблем у вези с јужном гасном конекцијом и да се ово питање, у вези с којим постоји одређен степен несагласности бошњачких и хрватских представника, не смије условљавати источном гасном конекцијом.

Он је рекао да прича о гасоводу траје већ десет година и да се још налази на почетној мјери која се односи на отпочињање преговора са Србијом.

“То није коначан договор, већ отпочињање процедуре која је ионако сложена, дуготрајна, али смо чекали и да почнемо”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је навео да је Република Српска заинтересована и за рјешавање инвестиције вриједне око милијарду КМ у вези с хидроелектраном “Бук Бијела”, али и аеродрома у Требињу, те да нема ништа против да се иде и у модернизацију аеродрома у Бихаћу.

Додик је поновио да Српска нема ништа против да буду реализоване инвестиције у Федерацији БиХ, за које је потребна сагласност заједничких институција, те нагласио да Српска ранијих година никада није блокирала пројекте у ФБиХ, иако је принуђена у посљедње вријеме да води такву политику.

“Прије 15 година потписао сам сагласност да се гради гасовод који иде преко Грчке и Албаније и долази у БиХ. Никада нисам рекао да је Република Српска против тога и да то заустави. Када је требала да се ради реконструкција болнице у Тузли потписао сам, али смо онда виђели да не може да се ради реконструкција Универзитетског клиничког центра Српске”, додао је Додик.

Он је рекао да Српска нема проблем ни да разговара о донацији САД када је ријеч о дефанзивним хеликоптерима, али и осталим питањима.

Када је ријеч о испуњавању 14 приоритета неопходних за напредовање на европском путу, Додик је рекао да Српска жели да разговара о свим приоритетима и да јој се не свиђа што Европска унија извлачи одређене приоритете и намеће дневни ред.

“Сагласили смо се да ЕУ са својом политиком овдје није стимулативна у погледу одржавања воље за европским путем и да ће се ти односи морати редефинисати”, истакао је Додик.

Он је најавио да ће у мају Сарајево посјетити европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи с којим ће разговарати о свим питањима, те оцијенио да је Европа фокусирана на нека друга питања, али не и на пројекте који су договорени, али се не реализују.

“Они покушавају да кажу да је у БиХ иста ситуација, што није тачно. Формирање Савјета министара, доношење буџета и осталих аката свакако није исто и није било видљиво у неким ранијим периодима”, рекао је Додик.

Додик је навео да треба рјешавати и питање заштите домаће производње.

“Ако хоћемо да БиХ буде држава, онда мора да доноси мјере”, нагласио је Додик.

Он је констатовао да је у БиХ сточни фонд готово уништен јер се није на вријеме приступило заштити и доношењу адекватних мјера, а ЕУ је наметнула своје стандарде и нека своја тржишта затворила за произвођаче из БиХ.

Подијели: