Вјера снажан елемент идентитета Срба

04.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су сви напади на вриједности српског народа напади и на Српску православну цркву /СПЦ/, истакавши да је вјера један од снажних елемената идентитета Срба.

Додик је рекао да је Српска са епархијама СПЦ изградила и обновила много цркава и манастира.

“Идемо даље јер је вјера један од снажних елемената нашег идентитета на шта смо поносни”, рекао је новинарима Додик који се у Бањалуци састао са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем.

Додик је додао да то не значи да српски народ не уважава друге вјере и нације.

Он је истакао да је Српска православна црква /СПЦ/ показала да интегрише српски народ. “Показало се да је наша Црква била егзистенцијално одлучујућа у периоду окупација, па и вишевјековних”, додао је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да данашња улога СПЦ није мања имајући у виду укупна дешавања у свијету.

“Западни неолиберализам усмјерен је да поткопа темеље православног карактера и нашег друштва, а сви напади на вриједности српског народа јесу напади и на СПЦ о чему смо данас разговарали са патријархом и члановима Синода”, рекао је Додик.

Додик и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић састали су се данас у Бањалуци са члановима Светог архијерејског синода које је предводио Његова светост патријарх српски Порфирије.

Сусрет је организован током свечаног ручка у Владичанском двору Епархије бањалучке, а присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Претходно је одржана сједница Светог архијерејског синода Српске православне цркве.

(Срна)

Подијели: