Жаљење због пуцњаве у Лукавцу, потребан много већи опрез свих

14.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је жаљење због пуцњаве у основној школи у Лукавцу у којој је малољетник из ватреног оружја ранио наставника, нагласивши да је потребан много већи опрез свих и да друштво покуша препознати и реаговати на такве ствари, али да је у свим тим превентивним мјерама кључно васпитање као основа одрастања.

Додик је рекао да је разумљиво да постоји страх и да је потребан много већи опрез, као и препознати могућност да се тако нешто може десити, али да је кључно питање откуд дјетету оружје, како дјеца могу да дођу до оружја.

– Жао ми је, друштво се мора препаковати и покушати да реагује на те ствари. Нема свеобухватних мјера које то могу да спријече, ако се тако нешто науми, али у сваком случају морамо бити далеко опрезнији сви. Имајући у виду да се интернационализовао тај приступ и да увијек има таквих појединаца разумљиво је да постоји страх, али вјерујем да ћемо предуприједити такве ствари – рекао је Додик.

Он је напоменуо да оваква дешавања, која су посљедица запостављања система васпитања, образовања и контроле у друштву, нису почела од Србије, већ се најчешће гледају у Америци.

– Милион је питања, али је основно откуд дјетету оружје. Како је то могуће – рекао је Додик вечерас за АТВ.

Он је рекао да је ово опомена и да је одговорност државе, прије свега, али и школе, и родитеља.

– Димензија између образовања и васпитања је давно изгубљена. Васпитање је у породици, образовање у школама. Родитељи сада, како често чујемо, имају разне изговоре, заузети су, раде, па не могу да се посвете дјеци. Основна родитељска дужност је посветити се дјеци без обзира на послове, каријере и много чега другог – навео је Додик.

Он је додао да неуспјешно васпитање и неуспјешно одрастање дјеце представља дефинитивни неуспјех и да шта год човјек да постигне у животу, у каријери, ако дјеца остану у тој некој сивој зони, није успио ни у чему.

Предсједник Републике Српске рекао је да су у Српској већ донесене одређене мјере.

– У Републици Српској смо донијели неке мјере, имамо времена и до нове школске године да предузмемо још неке мјере, постоје и објективна средства да се то заврши, али васпитање као главна основа тог одрастања остаје кључно питање – истакао је Додик.

Подијели: